Kos Rawatan Penyakit Semakin Meningkat! Kenapa tidak memilih cara alternatif?

Assalamualaikum semua

Pagi ini saya menerima 1 sms dari customer saya. beliau khabarkan kepada saya ibunya yang tersayang di sahkan menghidap penyakit buah pinggang rosak.

Saya tahu kos untuk 1 sesi dialysis bukannya murah. ada yang sampai rm200. setiap minggu pesakit kena buat 3 kali dialysis. sebulan 12 kali lah kan. 12 sesi x rm200 = rm2400 !!

Saya ada 1 tips. bagi mereka yang tak mampu, maksud saya pesakit yang datang dari keluarga yang susah, anda boleh dapatkan kad bantuan dari pejabat kebajikan masyarakat di daerah tempat anda tinggal.

Insyaallah jika permohonan kad bantuan itu diluluskan, anda boleh dapat rawatan percuma (atau dapat pengurangan) untuk rawatan dialysis di hospital kerajaan.

Saya pun asal dari keluarga yang susah juga dulu. jadi benda-benda macam ni memang saya tahu dan saya suka berkongsi supaya mereka yang senasib dengan saya pun tahu cara ni dan sedikit sebanyak membantu meringankan beban.

Tapi apa-apa pun, kalau boleh elakkan dialysis lebih baik kita elak sebab kalau buat dialysis, hidup pesakit memang akan terbatas. 1 sesi dialysis ambil masa 3 jam saya rasa.

Kalau minum arabic gum insyaallah sedikit sebanyak dapat bantu pesakit untuk turunkan kadar bacaan creatinine yang mana fungsi itu sama seperti mesin dialysis itu sendiri. Antara fungsi kita buat dialysis adalah untuk buang toksik (creatinine) juga

Talks

Post a Comment

SMS/WhatsApp +6019 495 1082 untuk mendapat response yang lebih pantas! :)