Stock Terbaru Untuk Stokis Gum Arabic Kelantan

Assalamualaikum semua

Alhamdulillah syukur kepada Allah kerana semuanya berjalan lancar minggu lepas. urusan penghantaran stock hampir 200 kotak gum arabic telah berjaya di hantar ke kelantan. 

untuk pengetahuan semua, di kelantan saya mempunyai ramai agent-agent tapi hanya 1 stokis sahaja iaitu yang terletak di belakang stesen petron bandar pasir puteh kelantan.

jika tuan puan berminat nak datang terus ke kedai kami, kami minta sangat-sangat untuk wasep atau sms dulu kepada pihak kami di 0194951082 sebab takut kami tiada di kedai hehe.

kami hantar stock gum arabic ke kelantan menggunakan van ni sebab van ini dapat memuatkan sehingga 350 kotak gum arabic. alhamdulillah sambutan gum arabic di kelantan sangat menggalakkan sehingga saya kena restock setiap bulan.

bagi mereka yang berminat ingin memulakan perniagaan secara kecil-kecilan menjual gum arabic, tuan puan amatlah di alu-alukan. cuma wasep saya di 0194951082 sekarang dan saya akan menceritakan dengan lebih details caranya dan saya akan guide & masukkan dalam group exclusive di wasep group.

untuk pengetahuan semua, kami juga masih mencari mereka yang berminat untuk menjadi agent-agent dan stockis kami di seluruh Malaysia, Brunei, Singapura dan Indonesia. anda tiada ilmu bisnes? jangan risau, saya ada cipta satu support group bisnes di wasep supaya kita boleh berkomunikasi dengan lancar. rezeki mesti di kongsi. betul tak? hihi

insyaAllah nanti saya update lagi ye mengenai stock terkini sebab sekarang stock memang sangat terhad sebab stock terbaru sebenarnya sedang dalam perjalanan atas kapal dari negara Sudan ke Pelabuhan Klang, Malaysia. 

jadi, jangan lepaskan peluang untuk memiliki sekotak hari ini sebab saya tak pasti stock terbaru sampai bila. biasanya ambil masa 3-4 bulan penjalanan juga sebab saya import guna pengangkutan laut sebab ianya lebih murah. sebab tu saya boleh jual murah-murah je kat anda hihihi

semoga bermanfaat :)

ANDA ATAU AHLI KELUARGA MENDERITA SAKIT BUAH PINGGANG / KENCING MANIS?

Hari demi hari, semakin ramai yang menghidap sakit buah pinggang atau kencing manis. 

Mengikut statistik semasa, lebih 20,000 orang penduduk Malaysia sedang mengalami masalah buah pinggang dengan pertambahan 2,500 kes setiap tahun.

Dan kebanyakan pesakit buah pinggang juga mengalami sakit kencing manis pada tahap serius. 

Mahu tidak mahu, pesakit2 terpaksa bergantung hayat kpd mesin hemodialisis utk meneruskan kehidupan.

Seminggu 3x dan setiap kali dialisis, ambil masa 4 jam. Itu pun kalau tak ramai yang menunggu. 

Kalau yg dah bersara, mungkin boleh pergi 3x seminggu. Tapi, kalau yg bekerja, terpaksalah keluar sekejap & kadang2 ada jugak yg hingga perlu ambik leave.

Perbelanjaan pula sebulan mencecah RM3000 & ada yg lebih tinggi lagi.

Bayangkan kalau setahun, RM36,000 digunakan hanya utk dialisis buah pinggang. Satu nilai yg BESAR! 

Wang yg boleh digunakan utk menyara keluarga terpaksa digunakan utk tujuan lain.

Kepada pesakit2 buah pinggang & kencing manis, tidak kira pada peringkat permulaan, pertengahan atau kronik,

 Mahukah anda sekiranya kami tawarkan kaedah rawatan alternatif yg telah banyak membantu mereka yg senasib dgn anda sebelum ini?

 Mahukah anda berjimat RATUSAN malahan RIBUAN RINGGIT?

 Mahukah anda meluangkan lebih masa dgn keluarga?

 Mahukah anda menamatkan kebergantungan kpd mesin dialisis?

Jika jawapan anda YA, saya perkenalkan SERBUK MINUMAN GUM ARABIC@MANNA, makanan kesihatan yang telah MENYEMBUHKAN seorang pesakit buah pinggang tahap 4 (Rosak kedua-dua buah pinggang) dengan izin Allah, sehingga TIDAK PERLU menjalani dialisis lagi.

=====================================================

APA ITU GUM ARABIC@MANNA??

GUM ARABIC, atau nama lainnya Gum Acacia ialah getah atau sap semulajadi yang mengeras yang berasal dari pokok Acacia Senegal yang terdapat di Sudan dan merupakan jenis terbaik di antara jenisnya.

Menurut sebahagian pendapat, Gum Arabic juga dikenali dengan nama Al-Manna, sepertimana yang disebut di dalam Al-Quran, Surah Al-Baqarah, ayat 57 :

"Dan telah Kami teduhi atas kamu dengan awan dan telah Kami turunkan kepada kamu Manna dan Salwa. Makanlah dari yang baik-baik yang telah Kami anugerahkan kepada kamu. Dan tidaklah mereka yang menganiaya Kami, akan tetapi adalah mereka menganiaya diri mereka sendiri."

 Gum Arabic ini sangat baik dimakan oleh pesakit buah pinggang dan kencing manis dan ia terbukti amat berkesan melalui kajian dan pengalaman pengamalnya.

 Gum Arabic juga dapat menjaga buah pinggang daripada rosak atau semakin rosak akibat penyakit kencing manis atau darah tinggi dan bagi mereka yang makan ubat-ubatan dalam jangka masa yang lama.

 Ia dapat memperbaiki kualiti hidup pesakit yang mengalami kegagalan buah pinggang sepenuhnya.

=====================================================
 Produk kesihatan dari bumi Sudan, 100% BERASASKAN TUMBUHAN(Pokok Acacia Senegal).

 TANPA bahan kimia atau pengawet

 Dijamin 100% HALAL

 SANGAT MUDAH utk DIAMBIL 

     Hanya CAMPUR dlm air, KACAU & MINUM.
    
     TAK PERLU tunggu semalaman.
     
     TAK PERLU tunggu utk larut drpd sachet.
     
     TAK MELEKIT seperti oat/nestum.
 
     TIADA kesan sampingan.
#copypaste

Kos Rawatan Penyakit Semakin Meningkat! Kenapa tidak memilih cara alternatif?

Assalamualaikum semua

Pagi ini saya menerima 1 sms dari customer saya. beliau khabarkan kepada saya ibunya yang tersayang di sahkan menghidap penyakit buah pinggang rosak.

Saya tahu kos untuk 1 sesi dialysis bukannya murah. ada yang sampai rm200. setiap minggu pesakit kena buat 3 kali dialysis. sebulan 12 kali lah kan. 12 sesi x rm200 = rm2400 !!

Saya ada 1 tips. bagi mereka yang tak mampu, maksud saya pesakit yang datang dari keluarga yang susah, anda boleh dapatkan kad bantuan dari pejabat kebajikan masyarakat di daerah tempat anda tinggal.

Insyaallah jika permohonan kad bantuan itu diluluskan, anda boleh dapat rawatan percuma (atau dapat pengurangan) untuk rawatan dialysis di hospital kerajaan.

Saya pun asal dari keluarga yang susah juga dulu. jadi benda-benda macam ni memang saya tahu dan saya suka berkongsi supaya mereka yang senasib dengan saya pun tahu cara ni dan sedikit sebanyak membantu meringankan beban.

Tapi apa-apa pun, kalau boleh elakkan dialysis lebih baik kita elak sebab kalau buat dialysis, hidup pesakit memang akan terbatas. 1 sesi dialysis ambil masa 3 jam saya rasa.

Kalau minum arabic gum insyaallah sedikit sebanyak dapat bantu pesakit untuk turunkan kadar bacaan creatinine yang mana fungsi itu sama seperti mesin dialysis itu sendiri. Antara fungsi kita buat dialysis adalah untuk buang toksik (creatinine) juga

Apa Yang Akan Jadi Kalau Buah Pinggang Tidak Berfungsi?

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua

kali ini saya ingin menjawab satu soalan yang di tanya oleh customer gum arabic saya iaitu apa yang akan jadi kalau buah pinggang kita 100% tidak berfungsi atau hanya berfungsi kurang 20% sahaja.

ok macam ni. kita boleh hidup dengan satu buah pinggang. maksudnya kalau hanya sebelah buah pinggang rosak, kita masih boleh hidup dan menjalani kehidupan seperti manusia normal yang lain.

dan katakan lah, kita ada 1 sahaja buah pinggang yang boleh berfungsi dan ianya berfungsi 50% sahaja. walaupun hanya 50%, kita still boleh survive lagi asalkan keadaannya stable.

yang tak bolehnya adalah bila peratusan buah pinggang berfungsi bawah 15%. 10% je ke atau kurang daripada tu. bila sudah sampai tahap macam ni, nak atau tak nak memang pesakit tu kena jalani dialysis atau transplant (pemindahan buah pinggang)

sebab tu bila doctor cakap kita ada tanda-tanda buah pinggang rosak, masa ni kita harus dan wajib sedar dah. pemakanan kena jaga. kadar gula dalam darah kena check selalu. tekanan darah jangan tinggi sangat. jangan stress sangat.

nasihat saya, pesakit pada masa ni kena be positive je selalu. jangan selalu marah-marah orang. walaupun geram ke sakit hati macam mana kalau boleh, jangan tengking tengking tak tentu pasal. sabar sabar. sebab kalau pesakit buat benda negative macam tu, akibatnya pesakit sendiri yang tanggung.

kiranya sebelum nak buat benda negative, fikir diri sendiri dulu. fikir tahap kesihatan sendiri. walaupun tak nak fikir pasal soal hati dan perasaan orang lain pun takpe asalkan ingat kesihatan diri sendiri. barulah tekanan darah tak naik.

dan anda tahu tak? setiap benda positive yang kita buat sebenarnya badan kita juga turut bertindak balas terhadap apa yang kita buat tu. kalau kita buat kebajikan, benda positive, kita gembira dan sebagainya, hormone serotonin akan di hasilkan dengan sangat banyak dalam badan kita.

sebab tu kalau anda tengok, mostly orang yang happy dan tenang jee dan hidup mereka jarang sangat kena penyakit penyakit kronik ni. sebab hormone serotonin mereka banyak. secara tak langsung kuatkan imunisasi badan kita. jadi ceria ceria selalu dan be positive ok lepas ni?

panjangnya nasihat hihihi.

lokasi buah pinggang kita. ada 2 biji ye

berbalik kepada tajuk. pesakit di kehendaki untuk jalani ujian dialysis. tapi ujian dialysis ni boleh di tangguhkan kalau bacaan creatinine dalam darah tak tinggi sangat. kalau dah sampai bacaan 1000 tu, memang kena buat immediate treatment lah. semakin rendah bacaan creatinine semakin bagus.

creatinine ni sebenarnya bahan buangan/toxic yang perlu di keluarkan dari badan pesakit. ianya terhasil semasa kita buat activity seharian seperti angkat barang ke, bergerak, berjalan, berlari. sebab tu pesakit di saran untuk tak buat kerja kerja berat sangat sebab ni lah. kalau buat kerja kerja banyak dan berat, semakin banyak creatinine di hasilkan.

kita yang sihat ni pulak janganlah cakap dieorang malas nak bergerak ke apa sebab memang begitu. mereka akan rasa cepat letih. sebab apa? sebab creatinine tu toksik dalam badan. memang bahaya kalau bacaannya terlampau tinggi.

darah melalui ginjal untuk di tapis untuk di buang bahan buangan dari dalam darah. faham ke? hihi

secara logicnya, semakin banyak toxic, semakin bahaya lah. nampak? haaa gitulah umpamaannya.

saya kena terang details sikit pasal ni sebab nak bagi 'harapan' kepada pesakit buah pinggang yang mereka masih ada harapan. so anda kena berhati-hati lah setiap masa dan jaga pemakanan dan sebagainya sebab pesakit buah pinggang ni tak boleh makan daging atau ayam sangat sebab ianya tinggi protein.

ikan is the best lah among daging dan ayam tu. lagipun kalau kita faham sesuatu barulah rasa lebih yakin dengan diri sendiri.


TYPE OF DIALYSIS

dialysis ni pulak ada 2 jenis. 1 namanya haemodialysis. kalau tidak silap saya masa saya belajar bahasa latin dulu. haema tu maksudnya darah = sel darah merah (red blood cell) sorry dah nak 3 tahun saya tinggal belajar bahasa latin :p

macam ni lah keadaan pesakit yang menjalani haemodialysis

kiranya macam ni. darah pesakit kena di cuci dengan proses dialysis untuk buang toksik toksik dalam darah tu. haa. saya rasa sebab tu lah namanya haemodialysis

1 lagi proses namanya peritoneal dialysis. namanya peritoneal sebab proses tu berlaku kat perut. gambarnya seperti di bawah.


ok. apa beza dua ni?

biasanya doctor akan cadangkan pesakit untuk either guna haemodialysis or peritoneal dialysis based on their ages. kalau pesakit tu masih muda lingkungan awal 20 an, doctor akan buat peritoneal dialysis. kalau pesakit tu dah berusia, doctor akan suggest buat haemodialysis.

apa kelebihan dan kekurangan kedua-dua jenis ni?

kalau buat peritoneal dialysis, pesakit masih lagi boleh bebas buat aktiviti seharian. maksudnya mobility (kebebasan) untuk bergerak kalau buat peritoneal dialysis ni lebih bebas lah. kalau nak kerja pun boleh bekerja. tapi tak boleh kerja yang angkat beban je lah. dalam kereta ke, dalam bilik kat rumah sendiri ke, peritoneal dialysis ni boleh di buat. buat sendiri sebab ianya lebih senang daripada haemodialysis. tak perlu guide setiap hari daripada doctor pun.

kalau haemodialysis lak, wajib buat kat centre yang ada mesin die je. nak beli sebiji dan buat kat rumah pun boleh tapi harganya sangat sangat mahal. biasanya pesakit akan pergi ke hospital 3 kali seminggu untuk buat haemodialysis ni.  4 jam untuk setiap sessi. yang peritoneal dialysis tadi, 1 jam setiap sessi tapi kena buat 4 kali sehari.

pernah satu kali saya nampak seorang budak kecik dalam umur 10 tahun gitu datang sendiri berkerusi roda ke hospital untuk jalani haemodialysis tanpa di temani ibu atau penjaga.

pertama kali saya tengok mestilah rasa sebak dalam hati. rasa macam kesian je sebab umur muda lagi. bila di tanya die cakap dah biasa. dah bertahun tahun dah dia buat haemodialysis ni. dia dah lali dan anggap itu dah jadi rutin seharian die dah.

ya Allah. nikmat apa lagi yang kita mahu dustakan? selepas dari kejadian itu, saya rasa bersyukur sangat dengan nikmat kesihatan yang Allah 'pinjam' kan kat saya ni. 

jujur saya cakap, budak itu lagi hebat dari kita semua sebab die dapat hadapi semuanya dengan tenang dan redha. 

saya nak pesan, kalau anda ada masalah dalam kehidupan, anda pergi lah ke hospital atau rumah sakit, tengoklah keadaan mereka 

dan tanyalah diri sendiri 'besar sangat ke masalah dalam kehidupan kita jika nak di bandingkan dengan dugaan yang pesakit kat hospital tu hadapi?.. alah setakat tak cukup duit setiap bulan tu apalah sangat. kita masih ada kudrat untuk usaha lebih cari duit. kalau nikmat kudrat dah di tarik macam mana?'

Wallahualam

Cara Nak Beli Arabic Gum di Kelantan

Assalamualaikum dan salam sejahtera Tuan dan Puan

Sudah lama saya tidak berkongsi manfaat gum arabic di sini. Maaf banyak banyak sebab saya agak sibuk sikit lately uruskan stock baru dan uruskan pendaftaran agent dan stokis gum arabic di seluruh Malaysia.

Saya ada satu berita baik untuk rakyat Kelantan kerana kami sudah ada satu HQ Gum Arabic di Pasir Puteh. Kiranya, jika anda berada di Kelantan atau di kawasan sekitar, anda boleh terus berkunjung ke Pasir Puteh. Boleh wasep atau sms ke 019-4951082 terlebih dahulu untuk saya bagi alamat penuh.

Antara stock yang baru sampai. Stock ini khas untuk HQ Pasir Puteh, Kelantan ye :)

Tapi apa-apa pun, bagi mereka yang berada di luar kelantan, anda boleh wasep atau sms kepada 0194951082 untuk pertanyaan.

Soal harga, saya rasa insyaallah memang mampu milik. tidak mahal pun sebenarnya gum arabic ini seperti yang di gembar gembur kan oleh sesetengah pihak. ada yang pernah beli gum arabic pada harga rm160 untuk 150gram padahal dengan harga itu boleh beli sekotak besar dah

Cuma harganya sedikit fluctuate sejak ringgit jatuh dua tiga bulan ni. Memang terasa sangat bezanya harga stock yang saya pernah ambil tahun lepas dengan stock tahun ini. 

Tapi tapiii.. harga yang saya bekalkan ini masih lagi sama dan tidak berubah walaupun kos import semakin tinggi, cuma margin untung saya sahaja yang makin mengecil. Kalau ikutkan banyak cabaran saya tahun ini iaitu

1) GST
2) Ringgit semakin jatuh
3) Kos penghantaran meningkat
4) Lesen

Semua ini saya anggap ianya adalah cabaran dalam perniagaan. Saya kena laluinya demi untuk rakyat Malaysia terutama pesakit-pesakit kronik yang semakin kritikal dan semakin meningkat dari hari ke hari di negara kita ini.

Tidak mengapa. soal untung itu bagi saya number 10. yang paling penting, semakin ramai rakyat Malaysia yang boleh ambil manfaat dari gum arabic ini atau dalam al-quran, ianya di kenali sebagai al-manna.

Pernah saya terima satu call dari seorang suami yang ingin mencari penawar kepada isterinya yang disyaki mengalami masalah buah pinggang rosak. Suami itu tersedu sedu menceritakan kisahnya kepada saya.

Saya hanya mampu mendengar dan mencadangkan gum arabic ini sebagai alternatif kepada masalah itu sebab gum arabic ini memang terbukti dapat menangguhkan masa untuk di 'dialysis' insyaAllah jika amalkan bersama tips exclusive yang saya akan kongsi nanti, ianya sangat berguna kepada pesakit pesakit seperti ini.

Tapi harus di ingat. Gum arabic ini hanyalah asbab sahaja. Sesungguhnya Allah jua yang menyembuhkan sesuatu.

InsyaAllah saya doakan kita semua di beri nikmat kesihatan yang berkekalan kerana itulah 'kekayaan' sebenar manusia.

Manfaat Gum Arabic @ Al-manna

Gum Arabic juga kadangkala dipanggil Gum Acacia. Di anatara dapatan kajian mengenai Gum Arabic Acacia Senegal adalah:-

1. The US Food and Drug Administration  (FDA) menyatakan Gum Arabic (GA) adalah satu sumber serat yang paling selamat.

2. Jawatankuasa Bersama Pakar Food and Agriculture Organization (FAO) & World Health Organization (WHO) menyatakan Gum Arabic sebagai bahan tambahan makanan yang amat selamat.

3. Orang-orang Sudan telah lama makan Gum Arabic tanpa sukatan dan tidak mengalami kesan sampingan yang buruk kepada kesihatan mereka.

4. Gum Arabic tidak dicerna dalam usus tetapi diperam di dalam kolon dan apendiks, ini menghasilkan asid lemak rantaian pendek (short-chain fatty acids), yang membawa kepada pelbagai kebaikan kepada kesihatan, terutama sebagai prebiotik. Prebiotik membekalkan makanan kepada bakteria baik prebiotik, bakteria baik yang bertanggung jawab dalam membebaskan sisa najis, toksin dan lemak berlebihan dari badan.

Prebiotik juga mengukuhkan sistem imuniti dan memerangi bakteria berbahaya. Mereka hidup di dalam kolon dan appendik, ia juga sedikit sebanyak beperanan mengurangkan kolestrol dalam darah, sebarang antiagen yang melawan pertumbuhan kanser dalam tisu hidup, anti oksidan dan pendiding kepada keracunan hati dan jantung.

5. Gum Arabic juga mengurangkan beban kepada buah pinggang dan memberi kesan penyembuhan kepada pesakit buah pinggang yang kronik. Bliss et al. (1996)  dalam American Journal of Clinical Nutrition,  melaporkan bahawa pesakit dengan kegagalan buah pinggang kronik yang makan diet rendah protein berserta 50 gram gum arabic sehari mempunyai perkumuhan nitrogen najis yang lebih besar dan urea serum lebih rendah daripada pesakit memakan hanya diet rendah protein sahaja tanpa makan gum arabic, ia menyebabkan uraemia menurun dan dapat mengurangkan kekerapan dialisis, dengan itu meningkatkan kualiti hidup pesakit kegagalan buah pinggang kronik.

Kajian oleh Adil Ahmed Ali et. al. (2008) dari Faculty of Medicine, Department of Biochemistry and Nutrition, University of Gezira, Wad Medani, Sudan, ke atas 36 pesakit buah pinggang kronik (chronic renal failure atau CRF) selama 3 bulan membuat kesimpulan bahawa pengambilan gum arabic boleh mengurangkan kesan buruk sakit buah pinggang kronik (CRF).

6. Gum Arabic juga dapat membantu merawat cirit birit.

7. Kajian oleh Glover et al., (2009) mencadangkan Gum Arabic juga dapat membantu dalam merawat penyakit jantung. Sila dapatkan nasihat doktor anda.

8. Gum Arabic juga dapat merawat penyakit-penyakit berkaitan saluran gastro usus. Saluran gastro usus adalah kawasan esofagus, perut, usus kecil, kolon, rektum, dan dubur.

9.  Gum Arabic juga dapat merawat masalah buasir.

10. Kajian menunjukkan pengambilan Gum Arabic selama 30 hari sebanyak 15 gram hingga 30 gram dapat mengurang paras kolestrol dalam darah. Saya secara peribadi bependapat bahawa keberkesanannya berbeza bagi sebahagian orang.

11. Kajian juga menunjukkan pengambilan yang banyak dapat mengurangkan lemak bagi manusia dan haiwan. Ada pengguna yang dapat menurunkan berat badan dengan pengambilan sebanyak 30-50 gram sehari.

12. Dr. Isam Siddiq, seorang pakar dalam Gum Arab dan kegunaannya dari Sudan, berkata Gum Arabic adalah bahan prebiotik dan merupakan makanan tambahan yang amat penting untuk menyediakan badan dengan tenaga dan membantu meningkatkan prestasi usus.

13. Prof. Omaima Mohi-Eddin Sabir, seorang pakar pediatrik, berkata, penyelidikan perubatan dijalankan ke atas Gum Arabic telah membuktikan bahawa ia berkesan dalam rawatan pelbagai penyakit seperti penyakit usus dan lain-lain. Beliau menambah bahawa ia telah terbukti amat berkesan dalam rawatan penyakit kulit sensitif, sembelit, cirit-birit, kekeringan, saraf kolon, kencing manis, oestomalacia kanak-kanak, hiperaktif, kolesterol dan lain-lain. Saya suka menginggatkan pengguna bahawa keberkesanannya mungkin berbeza bagi sebahagian orang.

14. Hamid Al-Amin, pensyarah di Kolej Kebangsaan Sudan, dalam satu kajian mengenai perubatan kegunaan Gum Arab, menamakan kelebihan Gum Arabic dalam rawatan lain penyakit seperti selesema dan cirit-birit di beberapa negara Afrika. Beliau juga mengkaji sumbangan Gum Arabic dalam mengurangkan kadar jangkitan penyakit jantung dengan menambah pengambilan serat dan merendahkan kadar kolesterol dalam darah, di samping itu, Gum Arabic juga dapat meningkatkan kecekapan insulin untuk membantu pesakit diabetes.

Saya berpendapat, anda harus mencuba untuk melihat keberkesanannya kepada anda, janggan hanya percaya kepada dakwaan, kerana keberkesanannya mungkin berbeza bagi sebahagian orang.15. Bagi pesakit kencing tidak lawas, sakit saluran kencing dan buasir, minum bancuhan 25 gram Gum Arabic pada waktu malam sebelum tidur dan 25 gram Gum Arabic pada waktu pagi sebelum sarapan, dapat menyembuhkannya dengan izin Allah.16. Minum 25 gram Gum Arabic pada waktu malam sebelum tidur untuk membuang toksin dalam badan dan ia dikatakan dapat menghalang daripada kanser kolon.

Apa Yang Kita Wajib Tahu Tentang Gum Arabic?

TAHUKAH ANDA ARABIC GUM / GAM ARAB ADALAH MAKANAN YANG BAIK INSYAALLAH BAGI :

1. Sakit Buah Pinggang (sudah menjalani dialisis atau belum menjalani dialisis)

2. Sakit bengkak buah pinggang

3. Kencing kotor

4. Buasir

5. Cirit-birit

6. Kolestrol tinggi

7. Sembelit

8. Diabetes

9. Gout

10. Berdiet kerana ia tinggi kandungan fiber

11. Batu karang

12. Lumpuh atau stroke

13. Kanser prostat

14. Menguatkan Antibodi melawan pelbagai penyakit

15. Tekanan darah tinggi

Gum Arabic atau al-mann di dalam bahasa arab adalah getah yang keluar dari pokok acacia. Ianya tumbuh subur di Sudan Utara. Ianya adalah sumber prebiotik semulajadi.

Penemuan hasil kajian Gum Arabic

•The US Food and Drug Administration (FDA) menyatakan Gum Arabic (GA) adalah satu sumber serat yang paling selamat.

•Sumber prebiotik semulajadi yang membekalkan makanan kepada bakteria baik (probiotik) yang bertanggung jawab dalam membebaskan sisa najis, racun dan lemak berlebihan dari badan.

•Menghasilkan asid lemak rantaian pendek (short-chain fatty acids) yang membantu penghasilan tenaga kepada tubuh badan.

•Menguatkan sistem imuniti (daya tahan badan) dan memerangi bakteria berbahaya.

•Mengurangkan kolestrol dalam darah dan juga sebagai antiagen yang melawan pertumbuhan kanser dalam tisu hidup, anti oksidan dan pendiding kepada keracunan hati dan jantung.

•Membantu mempertingkatkan penapisan buah pinggang dan memberi kesan penyembuhan kepada pesakit buah pinggang yang kronik. Kajian oleh Adil Ahmed Ali et. al. (2008) dari Faculty of Medicine, Department of Biochemistry and Nutrition, University of Gezira, Wad Medani, Sudan, ke atas 36 pesakit buah pinggang kronik (chronic renal failure atau CRF) selama 3 bulan membuat kesimpulan bahawa pengambilan Gum Arabic boleh mengurangkan kesan buruk CRF.

•Gum Arabic juga dapat membantu merawat cirit birit ringan.

•Gum Arabic juga dapat merawat penyakit-penyakit berkaitan saluran gastro usus seperti esofagus, perut, usus kecil, kolon, rektum, dubur dan membantu meningkatkan prestasi usus.

•Gum Arabic juga dapat merawat masalah buasir.

•Membantu menurunkan paras kolestrol dalam darah.

•Gum Arabic juga dapat meningkatkan kecekapan insulin untuk membantu pesakit diabetes.

•Membantu merawat masalah kencing tak lawas.

•Membantu menurunkan tekanan darah tinggi.

•Membantu masalah sembelit.

•Membantu masalah datang bulan yang tidak teratur.

•Melegakan penyakit gout dan sendi.

•Membantu merawat pesakit asma, eczema, kelemumur dan penyakit kulit.

•Melancarkan sistem penghadaman dan menyah racun melalui pembuangan najis.

•Membantu penyembuhan bagi pesakit strok.

“Setiap penyakit ada ubatnya. Apabila ubat tersebut sesuai dengan penyakit, maka ia akan sembuh dengan izin Allah SWT” (hadith sahih riwayat Muslim)
Kandungan Gum Arabic


Dari sumber kajian Universiti Kebangsaan Malaysia:-

1.Gum Arabic mempunyai kandungan prebiotik yang tinggi, iaitu 85% – 87%. Ianya adalah 8 kali ganda lebih tinggi dari susu ibu.

2.Mengandungi semua asid amino penting yang diperlukan oleh badan.

3.Mengandungi 27% protein hydroxyproline yang baik untuk daya ingatan dan sumber kolajen.

4.Mempunyai kandungn kalsium 10 kali ganda susu lembu.

5.Bagi setiap 45g (3 sudu besar) Gum Arabic, ianya mengandungi serat larut air melebihi 15 biji epal dan prebiotik melebihi 30 biji epal.


Nasihat bagi pesakit kronik

1.Makan semua ubat mengikut nasihat doktor.

2.Di dalam jangka waktu tertentu, doktor mungkin akan kurangkan ubat apabila penyakit semakin sembuh (dengan izin Allah SWT).


Nasihat bagi pesakit buah pinggang

1.Ikut arahan pakar nefroloji.

2.Ikut arahan kuantiti pengambilan air yang sepatutnya.

3.Lakukan dialisis mengikut arahan doktor.


Cara pengambilan

1.Gum Arabic perlu diambil pada waktu sebelum tidur (2 jam selepas makan malam) dan waktu pagi semasa perut masih kosong. Jika berpuasa, ambil pada waktu sahur sebelum makan dan minum.

2.Campurkan Gum Arabic dengan 250ml air kosong (pada suhu bilik) di dalam shaker. Goncang sehingga ianya larut. Biarkan selama 5 minit sehingga larutan larut.


Cadangan Penggunaan

1.Pesakit buah pinggang: 1½ sudu makan 2 kali sehari, semasa perut kosong waktu pagi dan sebelum tidur pada waktu malam.

2.Untuk pesakit diabetes atau kencing manis: 1½ – 2 sudu makan 2 kali sehari, semasa perut kosong waktu pagi dan sebelum tidur pada waktu malam.

3.Untuk pesakit darah tinggi: 1½ – 2 sudu makan 2 kali sehari, semasa perut kosong waktu pagi dan sebelum tidur pada waktu malam.

4.Sebagai rawatan untuk gout: 1½ sudu makan 2 kali sehari, semasa perut kosong waktu pagi dan sebelum tidur pada waktu malam.

5.Untuk menurunkan kolesterol: 1½ sudu makan 2 kali sehari, semasa perut kosong waktu pagi dan sebelum tidur pada waktu malam.

6.Untuk tujuan mengurangkan lemak dan berat badan: 3 sudu makan hingga 4 sudu makan sehari.

7.Sebagai makanan tambahan penyakit lain: 1 sudu makan 2 kali sehari semasa perut kosong waktu pagi dan sebelum tidur pada waktu malam.

8.Sebagai makanan tambahan: 1 sudu teh untuk kanak-kanak, 2 sudu teh untuk remaja dan 1 sudu makan untuk dewasa, 1 kali sehari semasa perut kosong waktu pagi atau sebelum tidur pada waktu malam.

*Tiada laporan kesan sampingan walaupun dimakan dengan banyak.


Langkah pencegahan

1. 6 bulan – 9 tahun: 1 sudu kecil / 5g 1 kali sehari

2. 9 tahun ke atas: 1 sudu makan / 15g 2 kali sehari


MANFAAT GUM ARABIC ADALAH MAKANAN SUNNAH INSYAALLAH BERMANFAAT 

1. Membersihkan Buah Pinggang, Sakit Buah Pinggang (sudah menjalani dialisis atau belum menjalani dialisis)
2. Mencegah / Sakit bengkak buah pinggang
3. Kencing kotor
4. Buasir
5. Cirit-birit
6. Kolestrol tinggi
7. Sembelit
8. Diabetes
9. Gout
10. Berdiet kerana ia tinggi kandungan fiber
11. Batu karang
12. Lumpuh atau stroke
13. Kanser prostat
14. Menguatkan Antibodi melawan pelbagai penyakit
15. Tekanan darah tinggi

Golongan yang sesuai untuk mengamalkan pengambilan almanna arabic gum sebagai supplement seharian.
Orang yang ingin menjaga dan mengobat sakit buah pinggang.
Pesakit yang suka makan ubat kimia.
Kanak-kanak yg tidak suka makan sayur
Remaja
Dewasa
Warga emas


Cara Makan :

Hisap seperti coklat/ rendam dalam air selepas larut tapis dan minum harian.
RAHSIA ARABIC GUM

Kenapa WHO ketegorikan arabic gum sebagai food additive bukan diketogikan sebagai ubat. Usa dan france adalah pengimport utama arabic gum yang di gunakan sebagai bahan dalam ubat.

Jawapannya sekiranya orang mengetahui ia adalah ubat harga arabic gum akan tinggi dan Sudan akan menjadi negara kaya dan pihak yahudi tidak membiarkan negara islam yang mentang mereka kaya. mereka suka kalau sudan mundur dan kacau bilau.

Gum Arabic atau al-mann di dalam bahasa arab adalah getah yang keluar dari pokok acacia. Ianya tumbuh subur di Sudan Utara. Ianya adalah sumber prebiotik semulajadi.

Terjemahan al-quraan surah Al-Baqarah ayat 57 ada menyatakan mengenai al-mann;

“Dan Kami telah menaungi kamu dengan awan (dari panas matahari di padang pasir) dan Kami turunkan kepada kamu “Mann” dan “Salwa”, (serta Kami berfirman): “, Makanlah dari makanan-makanan yang baik yang Kami telah kurniakan kepada kamu”. Dan tidaklah mereka menganiaya Kami (sebab mereka kufurkan nikmat itu), tetapi sebenarnya mereka adalah menganiaya diri sendiri.”

Penemuan hasil kajian Gum Arabic

•The US Food and Drug Administration (FDA) menyatakan Gum Arabic (GA) adalah satu sumber serat yang paling selamat.

•Sumber prebiotik semulajadi yang membekalkan makanan kepada bakteria baik (probiotik) yang bertanggung jawab dalam membebaskan sisa najis, racun dan lemak berlebihan dari badan.

•Menghasilkan asid lemak rantaian pendek (short-chain fatty acids) yang membantu penghasilan tenaga kepada tubuh badan.

•Menguatkan sistem imuniti (daya tahan badan) dan memerangi bakteria berbahaya.

•Mengurangkan kolestrol dalam darah dan juga sebagai antiagen yang melawan pertumbuhan kanser dalam tisu hidup, anti oksidan dan pendiding kepada keracunan hati dan jantung.

•Membantu mempertingkatkan penapisan buah pinggang dan memberi kesan penyembuhan kepada pesakit buah pinggang yang kronik. Kajian oleh Adil Ahmed Ali et. al. (2008) dari Faculty of Medicine, Department of Biochemistry and Nutrition, University of Gezira, Wad Medani, Sudan, ke atas 36 pesakit buah pinggang kronik (chronic renal failure atau CRF) selama 3 bulan membuat kesimpulan bahawa pengambilan Gum Arabic boleh mengurangkan kesan buruk CRF.

•Gum Arabic juga dapat membantu merawat cirit birit ringan.

•Gum Arabic juga dapat merawat penyakit-penyakit berkaitan saluran gastro usus seperti esofagus, perut, usus kecil, kolon, rektum, dubur dan membantu meningkatkan prestasi usus.

•Gum Arabic juga dapat merawat masalah buasir.

•Membantu menurunkan paras kolestrol dalam darah.

•Gum Arabic juga dapat meningkatkan kecekapan insulin untuk membantu pesakit diabetes.

•Membantu merawat masalah kencing tak lawas.

•Membantu menurunkan tekanan darah tinggi.

•Membantu masalah sembelit.

•Membantu masalah datang bulan yang tidak teratur.

•Melegakan penyakit gout dan sendi.

•Membantu merawat pesakit asma, eczema, kelemumur dan penyakit kulit.

•Melancarkan sistem penghadaman dan menyah racun melalui pembuangan najis.

•Membantu penyembuhan bagi pesakit strok.


KEBAIKAN ARABIC GUM

Ia merupakan serat asli yang larut 100% dalam air yang dapat membantu
Meningkatkan bilangan bakteria baik, menghindar dan menyingkirkan bakteria jahat dalam usus
Melancarkan system penghadaman dan menyah toksin dalam badan
Menambah imunisasi/daya tahan badan terhadap penyakit
Menghasilkan ‘short chain fatty acids’ yang membantu meningkatkan penghasilan tenaga.
Menurunkan kadar kolestrol LDL dalam badan
Menurunkan tekanan darah tinggi
Memperbaiki kualiti hidup pesakit buah pinggang dan menurunkan kadar gula dalam darah bagi pesakit diabetes
Mengurangkan tindakbalas auto immune untuk pesakit asma dan eczema
Melegakan penyakit gout dan sendi
Menurunkan berat badan melalui pengeluaran hormone ‘Leptin’
Mengurangkan masalah prostat, radang usus dan kanser
Meningkatkan kesihatan secara umum.

Satu kajian (Cardiff University) keatas pesakit pesakit buah pinggang dan kencing manis yang diberi 25gm Al manna selama 8-12 minggu mendapati ada kesan penurunan dalam tekanan darah. Kajian lain di University yang sama kepada pengidap kencing manis menunjukkan improvement dalam tekanan darah yang seterusnya memberi kesan yang positif keatas penyakit buah pinggang (progression of renal dis.).

Arabic Gum ini sangat baik dimakan oleh pesakit buah pinggang dan ia terbukti amat berkesan melalui kajian dan pengalaman pengamalnya, ia juga dapat memulihkan dan menjaga buah pinggang daripada rosak atau semakin rosak akibat penyakit kencing manis  atau darah tinggi dan bagi mereka yang makan ubat-ubatan dalam jangka masa yang lama. 

Ia dapat memperbaiki kualiti hidup pesakit yang mengalami kegagalan buah pinggang sepenuhnya. Ia juga sangat baik sebagai prebiotik dan dikatakan ia lebih baik daripada inulin. Ia juga merupakan antioksidan (antioxidant) dan anti radang (anti-inflammatory) yang amat baik, mengawal sakit gout, sembelit, buasir dan mengatasi masalah asid urik berlebihan dan lain-lain manfaat untuk kesihatan dengan izi Allah Ta’ala. 

Anda boleh search testimoni pengguna-pengguna yang telah berjaya memperbaiki masalah kesihatan mereka dengan izin Allah Ta’ala melalui penggunaan gum arabic. Yakinlah, yang mampu menyembuhkan penyakit hanya Allah Ta’ala, bersaha untuk berubat adalah merupakan tuntutan Islam dan mendapat pahala di sisiNya.

Arabic Gum merupakan hanya satu bentuk Fibre 100% serat yang terlarut di dunia. Ia merupakan sebahagian dari tumbuhan yang tidak mengandungi kalori, vitamin atau mineral tetapi ia sangat membantu menghilangkan bahan buangan berbahaya dari badan.

Info menarik:

Epal telah diwar-warkan mempunyai serat pemakanan terlarut tertinggi dikalangan semua tumbuhan semulajadi, tetapi kajian telah membuktikan dengan kuantiti berat yang sama, didapati:

Epal – 2.3% serat terlarut
Manna – 86.6% serat terlarut.
100g susu lembu segar mempunyai 125mg Kalsium
100g Gum Arab mempunyai 1117mg Kalsium.

* Di mana susu lembu segar MEMPUNYAI lemak dan kolestrol serta TIADA serat terlarut.

*Gum Arab (Buah penghidupan) MEMPUNYAI serat terlarut yang tinggi serta TIADA kolestrol dan lemak.

InsyaAllah Sangat2 berkesan!

Ikhtiar dalam merawat penyakit2 secara alami tanpa bahan2 kimia, ianya sohih 100% asli 100% organic

Sabda Rasul saw
“Setiap penyakit pasti ada ubatnya. Jika ubat tepat pada penyakitnya maka ia akan sembuh dengan izin Allah Azza wa jallah” (HR Muslim I/191)

PENAFIAN:
Perhatian: Patuh nasihat doktor anda. Jangan berhenti makan ubat-ubatan yang diarahkan oleh doktor kecuali atas nasihat doktor sahaja. Jika anda makan antibiotik amoxcillin, makan sekurang-kurangnya 4 jam sebelum atau selepas makan Al Manna ( Al Manna menghalang penyerapan amoxcillin menyebabkan ia tidak berkesan sebagai antibiotik). 

Pesakit yang perlukan dialisis teruskan dialisis semasa makan al-Manna ini, kecuali atas nasihat doktor. Pesakit yang mula menghadapi masalah buah pinggang, berhenti makan ubat-ubat tradisional, kopi perangsang tenaga, kopi segera dan makanan kesihatan lain yang akan memberi kesan sampingan yang buruk untuk buah pinggang anda dan mempercepatkan kerosakannya. 

Pesakit buah pinggang hendaklah mengawal pengambilan makanan yang berprotein seperti susu atau produk tenusu dan pengambilan cecair. Pesakit yang masalah usus tersumbat, seperti tali usus terbelit, sehingga tidak dapat membuang air besar, elakkan makan Al Manna kerana ia amat merbahaya. 

Bagi pesakit jantung, dapatkan nasihat doktor dan makan Al Manna di bawah perhatian doktor, walaupun adakah pengkaji yang mendakwa ia bermanfaat untuk pesakit jantung, lebih baik mengambil langkah berhati-hati.

Khasiat Arabic Gum :

►Turunkan berat badan
►darah tinggi
►kencing manis
►Kolestrol tinggi
►Batu karang
►masalah perut, ulser, gastrik
►Atritis
►gout
►Asma
►Kanser
►sembelit, buasir
►sakit buah pinggang peringkat kronik
►menyihatkan tubuh badan
►mencerdaskan minda
►ikhtiar rawatan islam melawan gangguan dari dalam


MASA MAKAN:

1. Waktu pagi semasa perut masih kosong. Jika mahu berpuasa,  ambil waktu sahur.
2. Waktu malam sebelum tidur.

Cara Guna :
-Al Manna perlu diambil sebelum makan . Guna air kosong/mineral.
-Ambil 2-3 ketul direndam didalam segelas air 1-2 jam, ketulan al manna akan larut, minum ketika perut kosong. minum dibahagian atas yang jerneh atau ditapis.
-Jelly-jelly Al manna boleh dibuat facial muka atau disapu pada kulit yang bermasaalah.
-Boleh juga dicampur 1 sudu teh madu.
Sukatan:
-Bayi umur 8 bulan keatas – 10tahun 1 kali sehari
-Dewasa 2 kali sehari (pagi dan sebelum tidur)
-Pesakit kronik kanser, kegagalan buah pinggang dan lain2 : 3 kali sehari (pagi, tghari & malam)

*Tiada mendatangkan mudarat sekiranya mengambill lebih Al Manna. ianya bukan ubat, ianya makanan terbaik dunia.
*Gum Arab bukan pengganti ubat. Teruskan ubat doctor dengan menjarakkan 3-4 jam sebelum atau selepas makan ubat.

*Selamat untuk ibu mengandung dan bayi dikandungkan.
*Perlu direndam waktu malam untuk diminum waktu pagi, dan direndam waktu  pagi
untuk diminum malamnya, atau ditumbuk halus dan dibancuh dengan segelas air.
Boleh dikunyah atau dihisap bagi mereka yang mahu mengawal pengambilan air.
Untuk melegakan batuk, ambil sebesar hujung jari dan dihisap seperti gula-gula.

Kebaikan Gam Arab Sebagai Suplemen Prebiotik

Gam Arab telah dibuktikan melalui banyak kajian bahawa pengambilan gam Arab yang berterusan memberi banyak manfaat kepada kesihatan. Bukan setakat itu saja, gam Arab boleh merawat pelbagai penyakit kronik seperti kencing manis, darah tinggi dan buah pinggang rosak. Bayangkan betapa rumitnya kehidupan bila terpaksa menjalani rawatan dialisis 2 atau 3 kali seminggu. 

Bukan saja masa diperlukan, wang ringgit juga diperlukan. Kita juga terpaksa menyusahkan orang lain untuk menghantar dan mengambil kita dari pusat dialisis. Dan bayangkan betapa seronoknya kita jika rawatan dialisis ini dapat dikurangkan atau diberhentikan sama sekali. Ini adalah kenyataan, kerana ramai pengguna-pengguna gam Arab adalah dari kalangan mereka yang berada dalam situasi di atas. 

Tidak dinafikan bahawa ramai yang skeptikal (ragu-ragu) bila berdepan dengan produk yang baru seperti gam Arab ini, yang belum pernah mereka dengar sebelum ini. Pengguna-pengguna gam Arab yang telah berjaya menikmati kesan positif dari pengambilan gam Arab juga berada dalam situasi yang sama sebelum ini. 

Tetapi semangat untuk sembuh dari penyakit yang dialami membuatkan mereka tidak berfikir panjang. Tambahan lagi, gam Arab tidak mempunyai kesan sampingan lain seperti ubat-ubatan konvensional, jadi ia tidak mendatangkan apa-apa kemudaratan kepada pengguna-pengguna.

Jika gam Arab ini dapat menyembuh penyakit-penyakit kronik dengan membaik-pulih dan membantu fungsi sistem penghadaman dan pencernaan, bayangkan apa gam Arab boleh buat untuk kita yang belum lagi mengalami penyakit-penyakit kronik ini. 

Sudah tentu lebih mudah – pemeliharaan dan pencegahan daripada kerosakan. Jadi, apakah rahsia gam Arab yang menjadikannya satu makanan yang begitu menyeluruh faedahnya?

Apabila gam Arab ini mampu membaik-pulih buah pinggang yang rosak, di mana hospital pakarpun tidak mampu merawatnya, sudah tentu ada sesuatu yang terkandung dalam gam Arab yang tidak pada suplemen-suplemen lain. Jika begitu hebat khasiatnya, mengapa gam Arab ini tidak dijadikan sebagai ubat? Kita akan merongkai kedua-dua perkara ini.

GUM ARAB DAN PREBIOTIK

Pertama. Rahsia gam Arab. Gam Arab adalah suplemen atau sumber serat prebiotik (prebiotic fiber) yang tertinggi dan terbaik pernah ditemui setakat ini. Kandungan prebiotik dalam gam Arab menjangkau sehingga 85%. Ini bermakna, pengambilan gam Arab sebanyak 10 gram sehari akan membekalkan badan kita dengan 8.5 gram prebiotik, memenuhi keperluan harian. 

Kandungan prebiotik dalam gam Arab adalah dari jenis kualiti yang terbaik. Kajian membuktikan prebiotik dalam gam Arab adalah setaraf dengan prebiotik dalam susu ibu.

Prebiotik banyak terdapat dalam makanan harian kita seperti gandum, bawang putih, bawang merah, asparagus dan pisang dalam kuantiti yang berbeza. Bawang putih dan bawang merah umpamanya mengandungi 17% dan 9% prebiotik. Pisang mengandungi 1% prebiotik. Jadi untuk mendapatkan bekalan 8.5 gram prebiotik daripada pisang, kita kena makan 850 gram pisang sehari. Mampukah anda melakukannya?

Berapa jumlah prebiotik diperlukan oleh badan setiap hari? Belum ada cadangan saintifik lagi yang spesifik mengenai hal ini, tetapi kajian-kajian berhubung dengan prebiotik  mencadangkan antara 4 hingga 8 gram untuk kegunaan biasa. Untuk tujuan rawatan, dos yang lebih tinggi diperlukan, antara 15 ke 20 gram sehari.

GUM ARAB SEBAGAI PENCUCI KOLON

Kolon, yang selama ini dicanangkan oleh institusi-institusi perubatan sebagai sekadar saluran pembuangan najis, adalah satu organ kesihatan yang sangat kompleks dan sensitif. Proses penghadaman tidak hanya berlaku di dalam perut tetapi bersambung di dalam kolon. Mana-mana makanan yang tidak dihadamkan atau tidak boleh dihadamkan di dalam perut akan bergerak ke dalam usus besar dan berakhir di dalam kolon untuk melalui proses pencernaan yang terakhir. 

Di dalam kolon inilah proses penyerapan air, mineral dan nutrien dan penyingkiran lemak yang berlebihan, najis dan toksin berlaku. Keberkesanan kolon dalam fungsi ini amat bergantung kepada kehadiran dan kesuburan bakteria Probiotik yang menghuni kolon ini. Pendekata, kolon adalah umpama kilang pemprosesan dan probiotik adalah pekerja-pekerja yang menjalani aktiviti-aktiviti dalam kilang tersebut. 

Jika pekerja berkurangan atau lemah, maka kuranglah produktiviti dan akhirnya banyaklah aktiviti-aktiviti akan terbantut, mesin-mesin rosak dan sebagainya.
Bagaimana prebiotik boleh membantu? Prebiotik umpama baja atau makanan kepada probiotik. Jumlah populasi dan kesuburuan probiotik amat bergantung kepada kehadiran berterusan prebiotik yang secukupnya. Gam Arab tidak dicerna dalam perut dan usus besar. 

Ia diperam di dalam kolon dan apendiks untuk menghasilkan asid lemak rantaian pendek (short-chain fatty acids, SCFA), yang berfungsi dan bertindak sebagai prebiotik.

Berikut adalah kebaikan prebiotik atau kesan pengambilan prebiotik yang telah dibuktikan melalui kajian:

peningkatan kadar penyerapan mineral dan nutrien, yang biasanya terlepas keluar sebagai bahan buangan, terutamanya kalsium dan magnesium
peningkatan sistem imun
pengurangan paras gula dan kolestrol dalam darah
penurunan berat badan (melalui pengawalan selera makan)
peningkatan jumlah bakteria baik atau probiotik dalam kolon
pengurangan bakteria berbahaya (bakteria pembawa penyakit) dalam sistem usus
kelancaran pembuangan najis dan air kencing
pengurangan atau pencegahan kanser atau radang usus dan penyakit-penyakit yang lain
pengurangan jangkitan (infections) pada dinding usus
Dengan fungsi-fungsi inilah prebiotik boleh merawat dan mencegah penyakit-penyakit kronik seperti darah tinggi, kencing manis, obesiti, kegagalan buah pinggang, kanser usus dan sakit jantung koronari.
Begitulah kehebatan prebiotik. Di samping penjagaan makanan dan senaman yang secukupnya, prebiotik mempunyai pengaruh yang besar terhadap kesihatan tubuh badan kita. Kemampuannya merawat penyakit-penyakit kronik telah terbukti. Dan inilah rahsia gam Arab.


GUM ARA DIGUNAKAN DALAM INDUSTRI MAKANAN DUNIA

Ia digunakan dalam produk makanan supplement, minuman berkhasiat, dan produk pelangsingan. Gum Arabic menjadi bahan penting dalam bahan makanan, pharmaceutikal dan industri.  Tiada bahan emulsifier yang sebaik Gum Arabic, 3 sudu teh Gum Arabic mengandungi lebih fiber mudah larut dari 10 mangkuk oatmeal, 13 lobak merah, 15 biji epal, 44 biji prune dan mengunyah 7 hari Gum Arabic mengurangkan karang gigi dan gusi.  Ia juga menghalang pertumbuhan bakteria pada gusi.Getah Arab ini dikatakan mempunyai kandungan prebiotik semulajadi tertinggi sama fungsi dengan prebiotik yang terdapat dalam susu ibu and 10 kali ganda kaya dengan kalsium yang terdapat dalam susu lembu.


GUM ARAB DAN BUAH PINGGANG

Kajian klinikal keatas pesakit paediatrik end stage renal failure menunjukkan pesakit dapat mengurangkan kekerapan dialisis dan menjalani kehidupan lebih baik (Paediatric Nephrology 2004). Kajian keatas haiwan menunjukkan penambahan creatinine cleareance dan perubahan electrolyte excreation yang mempunyai kesan baik (favourable) keatas masalah buah pinggang (renal insufficiency) (Tubingen Univer. Germany).

Satu kajian (Cardiff University) keatas pesakit pesakit buah pinggang dan kencing manis yang diberi 25gm Arabic gum selama 8-12 minggu mendapati ada kesan penurunan dalam tekanan darah. Kajian lain di University yang sama kepada pengidap kencing manis menunjukkan improvement dalam tekanan darah yang seterusnya memberi kesan yang positif keatas penyakit buah pinggang (progression of renal dis.).

Arabic gum ini sangat baik dimakan oleh pesakit buah pinggang dan ia terbukti amat berkesan melalui kajian dan pengalaman pengamalnya, ia juga dapat memulihkan dan menjaga buah pinggang daripada rosak atau semakin rosak akibat penyakit kencing manis  atau darah tinggi dan bagi mereka yang makan ubat-ubatan dalam jangka masa yang lama. Ia dapat memperbaiki kualiti hidup pesakit yang mengalami kegagalan buah pinggang sepenuhnya. Ia juga sangat baik sebagai prebiotik dan dikatakan ia lebih baik daripada inulin. 

Ia juga merupakan antioksidan (antioxidant) dan anti radang (anti-inflammatory) yang amat baik, mengawal sakit gout, sembelit, buasir dan mengatasi masalah asid urik berlebihan dan lain-lain manfaat untuk kesihatan dengan izi Allah Ta’ala. Anda boleh search testimoni pengguna-pengguna yang telah berjaya memperbaiki masalah kesihatan mereka dengan izin Allah Ta’ala melalui penggunaan gum arabic. Yakinlah, yang mampu menyembuhkan penyakit hanya Allah Ta’ala, bersaha untuk berubat adalah merupakan tuntutan Islam dan mendapat pahala di sisiNya.

Arabic gum merupakan hanya satu bentuk Fibre 100% serat yang terlarut di dunia. Ia merupakan sebahagian dari tumbuhan yang tidak mengandungi kalori, vitamin atau mineral tetapi ia sangat membantu menghilangkan bahan buangan berbahaya dari badan.


CADANGAN PENGGUNAAN GUM ARAB

Cadangan penggunaan:
1. Pesakit buah pinggang yang menjalani hemodialysis: 50 gram sehari, 25 gram setiap pagi semasa perut kosong dan 25 gram lagi pada waktu malam sebelum tidur.
2. Buah pinggang stage 1 hingga 5: 50 gram sehari, 25 gram setiap pagi semasa perut kosong dan 25 gram lagi pada waktu malam sebelum tidur.
3. Untuk resedung, sinus dan mudah selsema, minum 25 gram lagi pada waktu malam sebelum tidur. Remaja 1 sudu makan dan kanak-kanak 1 sudu teh.
4. Untuk gout, buasir & sembelit: 2 sudu, 1 atau 2 kali sehari; setiap pagi semasa perut kosong, digalakkan juga diambil sebelum tidur pada waktu malam. Jumlah yang perlu diambil lebih kurang 25 gram hingga 50 gram sehari. Bagi buasir & sembelit lebihkan air. iaitu 300ml atau lebih. Bagi gout, boleh rebus pokok pandan, iaitu daun serta akarnya sekali, kemudian biarkan sejuk, ambil segelas air rebusan yang telah sejuk tadi dan dibancuh dengan gum arabic.
5. Untuk menurunkan kolesterol: 50 gram sehari (check paras kolesterol anda sebulan selepas amalkan gum arabic untuk memastikan ia berkesan untuk anda, kerana, ada sebahagian pengguna tidak begitu berkesan dalam penurunan kolesterol dengan gum arabic).
6. Sebagai makan tambahan pesakit-pesakit lain: 1 sudu penuh sudu makan semasa perut kosong waktu pagi, iaitu 15 hingga 25 gram sehari.
7. Untuk tujuan mengurangkan lemak dan berat badan lebih kurang 50 gram sehari. Ada kajian yang mengatakan 30 gram sehari dapat mengurangkan lemak dalam badan dan menurunkan berat badan apabila dielakkan pengambilan makanan yang berlemak dan berminyak.
8. Untuk tujuan sebagai prebiotik cukup sekadar 3 sudu teh atau bersamaan 10 gram hingga 15 gram sehari.
9. Kanak-kanak 1 sudu teh sahaja, sementara remaja 2 sudu teh.
10. Untuk pesakit diabetes atau kencing manis 50 gram, iaitu 25 gram dimakan 2 kali sehari bersama-sama 1 sudu teh Habbatus Sauda’ (jika pil serbuk atau minyak Habbatus Sauda’ makan 1 hingga 3 biji) . Caranya; kunyah Habbatus Sauda’ sehingga hancur kemudian terus minum bancuhan Gum Arabic. Jika kapsul Habbatus Sauda’, ditelan 1-3 kapsul bersama bancuhan Gum Arabic, begitu juga jika minyak, diminum 1 hingga 2 sudu bersama-sama bancuhan gum arabic.
11. Untuk buasir: 25 gram dimakan 2 kali sehari pagi dan malam.
12. Untuk batuk: hisap sebesar hujung jari ketulan Gum Arabic mengikut keperluan.
13. Gum Arabic merupakan makanan tambahan yang baik untuk bermacam-macam penyakit, anda boleh mencuba bagi penyakit-penyakit lain.


KAJIAN KE ATAS GUM ARAB

Banyak kajian saintifik keatas Al Manna mendapati ia sangat berkesan digunakan sebagai Prebiotik (makanan untuk bakteria baik dalam usus). Satu kajian yang diterbitkan oleh Br.Jour.Nutrition 2008-March, membandingkan keupayaan Al Manna dengan Inulin sebagai Prebiotik. 

Kajian klinikal keatas manusia yang diberi Al manna 10gm sehari dan Inulin 10gm selama 4 minggu menunjukkan pertambahan bakteria Bifidobacteria dan Lactobacilli termasuk Bacteroides didalam kumuhan najis lebih tinggi pada sample Al manna berbanding Inulin. Ini bermakna Al Manna adalah Prebiotik semulajadi yang terbaik dan paling mudah untuk Probiotik (bakteria baik) berkembang. Ia juga tidak merangsang bakteria bukan Probiotik.

Apa itu Prebiotik?
Merupakan makanan kepada bakteria baik (probiotik) di dalam sistem penghadaman

Apa itu Probiotik?
Adalah bakteria baik yang hidup di dalam usus besar (kolon) untuk memperbaiki sistem imunisasi dan penghadaman

Antara kajian yang dijalankan menunjukkan kebaikan Arabic Gum :

1. Kesan penurunan tekanan darah pada pesakit  darah tinggi.
2. Mengurangkan penghasilan radical oksigen bebas (free oxygen radical).
3. Meningkatkan paras butyrate dalam serum darah.
4. Memperbaiki tindakbalas sistem imun tubuh melalui rangsangan kepada sel dendritic didalam  lumen usus dan penghasilan cytokine.
5. Membantu serapan mineral seperti zink, sodium dan calcium.
6. Menghalang pertumbuhan sel kanser usus dan keradangan (inflammation) usus melalui modifikasi angiogenetic factors .
7. Mengurangkan paras urea dan menambah nitrogen dalam najis kepada pesakit rosak buah pinggang.
8. Kesan penyembuhan kepada pesakit buah pinggang teruk (chronic and end stage kidney disease).

Kajian klinikal keatas pesakit paediatrik end stage renal failure menunjukkan pesakit dapat mengurangkan kekerapan dialisis dan menjalani kehidupan lebih baik (Paediatric Nephrology 2004). Kajian keatas haiwan menunjukkan penambahan creatinine cleareance dan perubahan electrolyte excreation yang mempunyai kesan baik (favourable) keatas masalah buah pinggang (renal insufficiency) (Tubingen Univer. Germany).

Satu kajian (Cardiff University) keatas pesakit pesakit buah pinggang dan kencing manis yang diberi 25gm Arabic Gum selama 8-12 minggu mendapati ada kesan penurunan dalam tekanan darah. Kajian lain di University yang sama kepada pengidap kencing manis menunjukkan improvement dalam tekanan darah yang seterusnya memberi kesan yang positif keatas penyakit buah pinggang (progression of renal dis.).

Arabic Gum ini sangat baik dimakan oleh pesakit buah pinggang dan ia terbukti amat berkesan melalui kajian dan pengalaman pengamalnya, ia juga dapat memulihkan dan menjaga buah pinggang daripada rosak atau semakin rosak akibat penyakit kencing manis  atau darah tinggi dan bagi mereka yang makan ubat-ubatan dalam jangka masa yang lama. 

Ia dapat memperbaiki kualiti hidup pesakit yang mengalami kegagalan buah pinggang sepenuhnya. Ia juga sangat baik sebagai prebiotik dan dikatakan ia lebih baik daripada inulin. Ia juga merupakan antioksidan (antioxidant) dan anti radang (anti-inflammatory) yang amat baik, mengawal sakit gout, sembelit, buasir dan mengatasi masalah asid urik berlebihan dan lain-lain manfaat untuk kesihatan dengan izi Allah Ta’ala. 

Anda boleh search testimoni pengguna-pengguna yang telah berjaya memperbaiki masalah kesihatan mereka dengan izin Allah Ta’ala melalui penggunaan gum arabic. Yakinlah, yang mampu menyembuhkan penyakit hanya Allah Ta’ala, bersaha untuk berubat adalah merupakan tuntutan Islam dan mendapat pahala di sisiNya.

Arabic Gum merupakan hanya satu bentuk Fibre 100% serat yang terlarut di dunia. Ia merupakan sebahagian dari tumbuhan yang tidak mengandungi kalori, vitamin atau mineral tetapi ia sangat membantu menghilangkan bahan buangan berbahaya dari badan.

Info menarik:
Epal telah diwar-warkan mempunyai serat pemakanan terlarut tertinggi dikalangan semua tumbuhan semulajadi, tetapi kajian telah membuktikan dengan kuantiti berat yang sama, didapati:
Epal – 2.3% serat terlarut
Manna – 86.6% serat terlarut.
100g susu lembu segar mempunyai 125mg Kalsium
100g Manna mempunyai 1117mg Kalsium.

* Di mana susu lembu segar MEMPUNYAI lemak dan kolestrol serta TIADA serat terlarut.
*Manna (Buah penghidupan) MEMPUNYAI serat terlarut yang tinggi serta TIADA kolestrol dan lemak.
InsyaAllah Sangat2 berkesan!
Ikhtiar dalam merawat penyakit2 secara alami tanpa bahan2 kimia, ianya sohih 100% asli 100% organic

Sabda Rasul saw
“Setiap penyakit pasti ada ubatnya. Jika ubat tepat pada penyakitnya maka ia akan sembuh dengan izin Allah Azza wa jallah” (HR Muslim I/191)

PENAFIAN:
Perhatian: Patuh nasihat doktor anda. Jangan berhenti makan ubat-ubatan yang diarahkan oleh doktor kecuali atas nasihat doktor sahaja. Jika anda makan antibiotik amoxcillin, makan sekurang-kurangnya 4 jam sebelum atau selepas makan Al Manna ( Al Manna menghalang penyerapan amoxcillin menyebabkan ia tidak berkesan sebagai antibiotik). Pesakit yang perlukan dialisis teruskan dialisis semasa makan al-Manna ini, kecuali atas nasihat doktor. Pesakit yang mula menghadapi masalah buah pinggang, berhenti makan ubat-ubat tradisional, kopi perangsang tenaga, kopi segera dan makanan kesihatan lain yang akan memberi kesan sampingan yang buruk untuk buah pinggang anda dan mempercepatkan kerosakannya. Pesakit buah pinggang hendaklah mengawal pengambilan makanan yang berprotein seperti susu atau produk tenusu dan pengambilan cecair. Pesakit yang masalah usus tersumbat, seperti tali usus terbelit, sehingga tidak dapat membuang air besar, elakkan makan Al Manna kerana ia amat merbahaya. Bagi pesakit jantung, dapatkan nasihat doktor dan makan Al Manna di bawah perhatian doktor, walaupun adakah pengkaji yang mendakwa ia bermanfaat untuk pesakit jantung, lebih baik mengambil langkah berhati-hati.