Cara Rawat Buah Pinggang Rosak

Assalamualaikum

secara jujurnya, saya rasa sangat 'berdosa' kerana tidak menulis cara-cara nak atasi masalah rosak buah pinggang di dalam blog ini.

kerana mentor bisnes saya pesan jika saya ada ilmu dan tidak menyampaikannya sedangkan saya tahu kepada orang ramai di luar sana, dalam bisnes hukumnya sangat 'berdosa'

kenapa saya terpanggil untuk berkongsi sesuatu di dalam blog ini?

kerana saya sangat sedih dan kesian melihat kesengsaraan pesakit buah pinggang rosak yang 2-3 kali terpaksa pergi ke hospital untuk rawatan dialysis. bahkan aktiviti itu juga sudah masuk rutin mingguan dalam kamus hidup mereka.

sama seperti salah seorang ahli keluarga saya 2 bulan yang lepas. dia terpaksa berulang alik ke hospital kubang kerian dan hospital raja perempuan zainab dua kota bharu 2 kali seminggu untuk menjalani rawatan haemodialysis kerana buah pinggangnya sudah rosak kritikal.

ianya ibarat 'mimpi ngeri' bagi pemuda berusia 24 tahun sepertinya dan ini memberi tamparan yang cukup hebat buat kami sekeluarga terutama ibu saya yang terpaksa menjaganya siang malam.

sudah pelbagai ikhtiar di lakukan namun semuanya menemui jalan buntu.

sampailah satu ketika, kami sempat google di internet mencari ubat atau rawatan yang terbaik untuk atasi masalah buah pinggang rosak ini lalu menjumpai 'arabic gum'

arabic gum dalam bentuk asal
memang kami berharap sangat agar jumpa penawar bagi penyakit buah pinggang gagal berfungsi ini supaya keluarga kami tidak rasa 'terbeban'

kenapa saya kata terbeban?

sebab kami bukanlah datang dari keluarga yang kaya raya. bayaran RM100 untuk setiap kali rawatan haemodialysis itu nampak mahal di mata kami orang kampung. jika di hitung, perbelanjaan yang di perlukan setiap bulan mencecah RM1,000!

pada masa itu kami tidak mendapat apa-apa bantuan lagi dari mana-mana pihak. ibu saya terpaksa mengeluarkan wang simpanan yang di beri oleh anak-anaknya tiap-tiap bulan untuk menampung kos bayaran rawatan itu.

itulah pengorbanan seorang ibu untuk anaknya semata-mata mahu melihat anaknya pulih seperti sedia kala sama seperti anak-anak orang lain yang berlari girang setiap hari.

setiap kali ibu pergi ke hospital, jelas terpacar di raub wajah ibu bibit-bibit rasa 'letih' kerana terpaksa mengharungi liku-liku kehidupan seperti itu.

alhamdulillah. kerana Allah mempertemukan arabic gum ini kepada kami.

selepas menjumpai arabic gum, kehidupan kami pulih seperti sedia kala. tidak perlu lagi mengeluarkan belanja RM1,000 setiap bulan untuk membayar duit rawatan cuci buah pinggang itu.

yang lebih seronok, kami juga tidak perlu berulang alik tempuhi jalan jem untuk ke hospital demi menjalani rawatan haemodialysis itu.

syukur. kini ahli keluarga saya sudah pulih seperti sedia kala. namun, ibu sering menasihatinya supaya tidak melakukan kerja-kerja berat lagi seperti dulu.

semoga kisah ini memberi inspirasi dan sinar baru kepada pesakit buah pinggang rosak yang masih ramai di luar sana.

Hubungi Amir :-
Amir Awang (Facebook)
akhiamir.cz@gmail.com
+6014 344 4454 (Call/SMS/WhatsApp)

Talks

Post a Comment

SMS/WhatsApp +6014 344 4454 untuk mendapat response yang lebih pantas! :)